Tancar

No tens productes a la cistella

Tancar
Tancar
24 Novembre 2021 Per: Mas de la Sala
Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central
Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central

Fa més de 36 milions d’anys,  al cor geogràfic de Catalunya, existí un mar que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus, per això, des del 2012 som Geoparc Mundial.

El mar de la Catalunya Central

El nostre viatge ens transporta fins fa 42 milions d'anys, quan aquest territori estava cobert per un mar càlid, similar al Carib (hi havia palmeres), que aquí quedava tancat formant un golf que s'obria en direcció a l'Atlàntic, cap a l'oest.

Durant uns milions d'anys, rius cabalosos hi van formar deltes extensos, que corresponen en part als relleus dels actuals Parcs Naturals de Montserrat i Sant Llorenç del Munt, mentre que cap al poble de Moià, una zona costanera més tranquil•la, els esculls de corall es van poder desenvolupar plenament. En aquells esculls de fa 38 milions d'anys és on s'han format les Coves del Toll, en un procés que encara dura avui en dia.

Quan el mar es va començar a enretirar empès per l'aixecament del Pirineus, ara fa més de 36 milions d'anys, es va produir una intensa evaporació que va provocar la precipitació de guixos primer (entre els pobles d'Artés i Calders) i tot seguit, a la zona més profunda (on ara es troben els pobles de Sallent, Súria i Cardona) les sals, com la sal comú (halita) i la potassa (silvita).

Finalment el mar desaperegué per sempre més essent reemplaçat per llacs i rius, identificables en el paisatge actual per les coloracions vermelloses de les seves roques.

En aquest viatge en el temps descobrireu coves impressionants, aiguamolls, meandres, forns de calç, les espectaculars falles del Mig-Món a Súria i la del Guix a Sallent, i tot el conjunt miner tradicional d'explotació de guix i de sal a Cardona, així com l'extracció activa de potassa als voltants de Súria amb les muntanyes residuals de Sallent i Súria.

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat ni divulgat. Cal omplir tots els camps.